Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

ΟI ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΟΜΑΕ-ΕΠΑ), ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΟΔΗΓΩΝ (ΣΟΑΑ, ΣΑΜΑΕ), ΟΙ 350 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, ΟΙ 5 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΗΣ!

 Εν όψει της αγωνιστικής χρονιάς του 2022, που πιθανόν να είναι (ή να ήταν) η πρώτη απο το 2019 που οι αγώνες θα ξεκινούσαν κανονικά χωρίς τα lockdowns, τα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις του covid, θα ήθελα να παραθέσω μερικά στοιχεία, γεγονότα και σκέψεις, σχετικά με τις εξελίξεις που είναι πολύ πιθανόν να καθυστερήσουν την έναρξη των Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων.

Η τελευταία εξέλιξη θα γίνει γνωστή αύριο το βράδυ (την Κυριακή 19/2-το κείμενο αυτό γράφτηκε το Σάββατο 18/2), καθώς ολοκληρώνεται μια «τηλεφωνική ψηφοφορία» που έχουν διοργανώσει ομάδες οδηγών, χωρίς θεσμική ιδιότητα και χωρίς κάποιο έλεγχο ή «εγγύηση» ότι όσοι ψηφίσουν και διαμορφωσουν το αποτέλεσμα θα είναι όντως ενεργοί οδηγοι αγώνων και όχι συντεχνιακοί ή άλλοι κύκλοι.
Και ποιό το αντικείμενο της ψηφοφορίας: Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στην ΑΠΟΧΗ. Και «αποχή» συναπάγεται τέλος των αγώνων. Ή άλλως ένας «εκβιασμός» πρός την Αρχή του Σπορ (την εκλεγμένη Ομοσπονδία ΟΜΑΕ), την Επιτροπη Αγωνων (ΕΠΑ) αλλά και τα Αθλητικα Σωματεία που ανεδειξαν τους ανωτέρω, επειδή μια σειρά θεμάτων παραβόλων και κανονισμών που οι ως άνω αποφάσισαν και ενέκριναν, βρίσκουν, επι δικαίω ή αδίκω, αντίθετους τους οδηγούς (όλους, ή μέρος αυτών): «Ή θα παρετε πίσω όλα όσα αποφασίσατε, και με τα οποία διαφωνούμε, ή δεν τρέχουμε», καλούνται να αποφασίσουν και να δηλώσουν οι οδηγοί, με το sms που θα στείλουν στην ομάδα που έχει αναλάβει να τους εκπροσωπεί με διαδικασίες facebook, messenger και e-mail. «Ηλεκτρονική επανάσταση», λαϊκή δυσαρέσκεια, κακοί κυβερνώντες, και εθελοντική επιτροπή εκπροσώπησης που θα οδηγήσει τον λαό στη σωτηρία. Ή στην αποχή, εξαρτάται απο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (αν και το «λαϊκό δικαστήριο» και οι συντεχνιακές δυνάμεις, έχουν ήδη εκδώσει ετυμηγορία: ΟΧΙ σε ότι α) δεν μας αρέσει, β) δεν μας συμφέρει, γ) δεν μας εξυπηρετεί, δ) δεν είναι σωστό και ασφαλές στην παρούσα συγκυρία. Και βέβαια, όσοι ψηφίσουν ΝΑΙ (επειδή θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν το χόμπυ τους και μονο σοβαρά θέματα ασφαλείας θα μπορουσαν να τους οδηγήσουν σε αποχή), χαρακτηρίζονται σαν το λιγότερο ηλίθιοι και άβουλοι, καθυβρίζονται ως...«πλούσιοι», και ακομα χειρότερα, είναι «πουλημένοι», εξωνημένοι, εξαγορασμένοι και «φίλοι» των διεφθαρμένων αρχόντων.
Αν και οι συγκαλυμμένοι (ή απροκάλυπτοι) "εκβιασμοί" αυτού του τυπου, και οι κατ’ όνομα διαπραγματεύσεις (όταν ζητάς «ή όλα ή τίποτα», προφανώς δεν διαπραγματεύεσαι αλλά το κάνεις για την καλή έξωθεν μαρτυρία, έχοντας έτοιμη την ατζέντα της αντίδρασης) δεν ήταν ποτέ του γούστου μου γιατί παντα αναγνώριζα και σεβόμουν ΘΕΣΜΙΚΑ την Αρχή του Σπορ όσο κι αν διαφωνούσα, το θέμα που έχει προκύψει, και με κάνει εκφράζω αυτές τις σκέψεις, δεν έχει να κάνει με τους λόγους της «επανάστασης» (που μπορεί να είναι όλοι, ή κάποιοι εξ΄αυτων, σωστοί και δίκαιοι), αλλά με το εξής ερώτημα:
\Είναι δυνατόν το Σπορ του αυτοκινητου να κυβερνάται, να ελέγχεται, να ξεκινά και να σταματά συμφωνα με τα γουστα, τις επιθυμίες, τις αντιρρήσεις, τα αιτήματα και τα (ομαδικά αλλά και μεμονωμένα) συμφέροντα των μη οργανωμένων ανεξάρτητων οδηγών; Γι’ αυτό λοιπόν έγινε πριν δέκα χρόνια «ο Πολεμος των Ομοσπονδιων» μεταξύ ΕΛΟΑΑΜ και («Ελπικής» σε πρώτη φάση) ΟΜΑΕ, προκειμένου να αναγνωριστεί ΜΙΑ Ομοσπονδία απο το Κρατος και να σταματήσει μετά απο πολλές δεκαετίες η κυριαρχία της ΕΛΠΑ (με την οποία ο Σ.Ο.Α.Α. της καλής εποχής δεν σταματησε ποτέ να βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο); Γι’ αυτό έγιναν τόσες προσπάθειες προκειμένου η εκπροσώπηση της F.I.A. να αφαιρεθεί απο την ΕΛΠΑ και να αναληφθεί επίσημα και μόνιμα απο την ΟΜΑΕ; Γι’ αυτό άλλαξαν Νομική μορφή οι Λέσχες και έγιναν «υποχρεωτικώς» Αθλητικά Σωματεία, προκειμένου να αναδεικνύουν με ψηφοφορία (την τελευταία φορά που κοιταξα το λεξικό αυτός ήταν ο ορισμός της δημοκρατίας) την εκάστοτε διοίκηση του Αθλήματος; Ολα αυτά τα πετάμε, και όταν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της εκλεγμένης Αρχής, μαζευόμαστε σαν «αύξοντες αριθμοί» στο you tube και αποφασίζουμε να διοικήσουμε μονοι μας τους εαυτοπυς μας, να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας: «Ή κανετε αυτό που σας λέμε, ή δεν τρέχουμε».
Μαλιστα.
Διαφωνώ επι της αρχής (και με την Αρχή, αλλά όχι σε σημείο κατάλυσής της!)
Ας δούμε τωρα το έλασσον (το μείζον, το ανέφερα ήδη). Γιατί ξεσηκώθηκαν οι οδηγοί, πόσο σωστό, δίκαιο, αιτιολογημένο και αυθόρμητο ήταν αυτό, και αν υπήρξε ή όχι συγκεκριμένη καθοδήγηση απο κύκλους που α) είχαν επαγγελματικά, ή ατομικά συμφέροντα που εθίγοντο, β) είχαν προσωπικά προβλήματα και αντιμαχίες με άτομα της παρούσης διοίκησης της ομοσπονδίας, γ) είχαν θέμα με τον τρόπο που διοικείται ο –κάποτε Ιστορικός και μαζικός, και σήμερα μάλλον «προσωπικός» και ελιτίστικος - Σύνδεσμος Οδηγών, δ) έχουν αρχηγικές τάσεις που θέλουν να εκδηλώνουν χωρίς όμως τις ευθύνες που συνεπάγεται η διοίκηση.
Αν κάποιος μπορεί με το χέρι στη καρδιά να δηλώσει, να εγγυηθεί και να αποδείξει ότι τα α,β,γ,δ, δεν υπάρχουν και αποτελούν προϊόντα της φαντασίας του υπογράφοντος, κανένα πρόβλημα. Και, εδώ που τα λέμε, δεν έχει και τόση σημασία, γιατί οι αποφάσεις της ΟΜΑΕ (ΕΠΑ) που αποτέλεσαν την αιτία ΚΑΙ την αφορμή για τον «ξεσηκωμό των Οδηγών» (και τους...Σπάρτακους που φρόντισαν για το φούντωμά του!), ήταν άστοχες και άκαιρες. Αρα, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις, και ανάλογα με το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής ψηφοφορίας, μπορεί να οδηγήσουν μεχρι και στην αποχή απο τα Πρωταθλήματα (όπου η Ομοσπονδία κατά την άποψή μου ΔΕΝ θα υπαναχωρήσει, όχι σε όλα τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί μια χρονιά μίζερη αντί εορταστική).
Ας παμε μερικές εβδομάδες πίσω. Μου ήρθε μέσω mail μια ειδοποίηση για συνάντηση της ΕΠΑ (Επιτροπή Ραλλύ) με τους οδηγους Ιστορικών Ραλλύ (ΟΧΙ αναβασεων). Εκεί, όπου πηγα λόγω επιθυμίας μου να συμμετάσχω και σε κάποιες (ασφάλτινες Ιστορικές) διοργανώσεις Ραλλύ φέτος, έμαθα, ότι είχε οριστεί απο την ΕΠΑ ένας εκπρόσωπος Ιστορικών στην επιτροπη Ραλλύ, και ένας στην Επιτροπή ταχύτητας- αναβασεων. Αμέσως αναρωτήθηκα (μέσα μου, όχι δημοσίως), το τι θα συζητούσαν-ζητούσαν οι «Ιστορικοι» εκπρόσωποι απο την ΕΠΑ στις συνεδριάσεις, και ποιόν θα εκπροσωπούσαν, τη στιγμή, που, απο όσο γνωρίζω, δεν είχε διοργανωθεί κάποια συνάντηση των Οδηγων Ιστορικών για να αποφασιστουν κάποιες κοινές κατευθύνσεις. Αρα ο καθένας θα μιλούσε για τον εαυτό του ή την παρέα του και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σοβαροί και αξιόλογοι και ότι δεν θα έλεγαν σωστά πράγματα, όταν κάποιος διορίζεται για να «με εκπροσωπεί», έχω την απαίτηση όχι απλά να το γνωρίζω, αλλά να τον έχω επιλέξει και να ξέρω τι ακριβώς θα πάει να πει «για το καλό μου».
Αυτή η ιστορία, το να μαθαίνω ότι κάποιος ή κάποιοι «με εκπροσωπούν» χωρίς να έχω ερωτηθεί και χωρίς να έχω «ψηφίσει», απλά εμφανίζονται (πιο σωστά) «πλασσάρονται» ως αρχηγοι και εκφραστές, με κάνει να παιρνω αποστάσεις, και παλι επι της αρχής –τα άτομα μπορεί να είναι αξιόλογα (σύμφωνα με το δόγμα «όλοι καλοί είναι») αλλά χρειάζεται κάτι παραπανω για να δεχτώ να «με εκπροσωπουν» χωρίς να έχω απολύτως καμμία συμμετοχή σε αποφάσεις, ουτε καν γνώση των ενεργειών τους.
Εν πάση περιτπωσει, το θλεμα εκεινης της συνάντησης των οδηγων Ιστορικων Ραλλύ, ήταν το γιστί μειώθηκαν οι συμμετοχές και πως θα αυξηθουν ξανά. Σταχυολογώ μερικές τοποθετήσεις παρισταμενων: Ενας ειπε, ότι πρέπει να συμμετέχουν μονο μικρά και παλιά αυτοκίνητα, και όχι μεγάλα, δυνατά και «συγχρονα» (J 1,2). Ενας άλλος, ζήτησε να παρουν παράταση τα προσφάτως ληγμένα καθίσματα, ζωνες και κράνη, επειδή δεν έγιναν αγωνες λόγω κορωνοϊού. Ενας άλλος, πρότεινε να υπάρχει διαφορετική βαθμολογία αναλογα με την ηλικία των οδηγών: Οι μεγάλοι να παιρνουν πιο πολλούς βαθμούς απο τους νεώτερους, γιατί δεν είναι πια τόσο γρήγοροι λόγω ηλικίας! Και ένας ακόμα ισχυρίστηκε ότι πολλοι οδηγοι δεν συμμετέχουν στα Ραλλύ με Ιστορικά, γιατί δεν υπάρχει έλεγχος στις μετατροπές λόγω αργοπορίας έκδοσης των (εθνικών) ΗΤΡ, κι έτσι κάποιοι άλλοι συμμετέχουν με παράτυπες-εκτός εποχής και ομολογκασιόν μεταροπές και εξαρτήματα. Ζήτησα λοιπόν τον λόγο, μια και μοναδική φορά, και είπα, περίπου, τα εξής:
-Δύο χρονια πανδημίας, επιχειρήσεις και καταστήματα έκλεισαν, άνθρωποι απολύθηκαν, υποχρεώσεις και χρέη δημιουργήθηκαν, περιουσίες χάθηκαν, οι δουλειές μια ξεκινούν και μια σταματούν, η ακρίβεια έρχεται, η αβεβαιότητα για το αύριο βασιλεύει, οι αγώνες ήταν αμφίβολοι και στριμώχτηκαν σε λίγους μηνες το φθινόπωρο και κανείς δεν θεωρεί ότι πιθανόν (πιθανόν λέω), η μείωση των συμμετοχών να οφείλεται στο ότι κάποιο χομπίστες των Ιστορικών δεν είναι τόσο άνετοι οικονομικά και περιμενουν να δουν πως θα εξελιχθεί η ζωή και οι δουλειές πριν τα βγάλουν απο το γκαράζ; Γιατί, άλλο το γεγονός ότι αυτό το Σπορ είναι ακριβό, και άλλο το ότι είναι μόνο για πλουσίους.
Οπως μπορεί να αντιληφθεί ο αναγνώστης, τουλάχιστον για μένα (και σαν αντίληψη, αλλά και προσωπικά), το οικονομικό την κάθε περίοδο παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην αύξηση των συμμετοχών των Πρωταθλημάτων (και όχι απλά κάποιων μεμονωμένων δημοφιλών αγώνων). Οποία η έκπληξή μου λοιπόν, όταν πληροφορήθηκα ότι η ΟΜΑΕ, σαν άλλη ΔΕΗ, αποφάσισε στο πνεύμα των (άλλοτε αναγκαίων και άλλοτε κερδοσκοπικων) αυξήσεων της εποχής που δημιούργησαν την ακρίβεια, να αυξήσει επίσης τα βασικά παράβολα (λισάνς-άδεια αθλητή, και συμμετοχής). Οι αιτιολογίες, αστείες. Λογικές, ίσως, αλλά αστείες, σε μια τέτοια περίοδο και στα πλαίσια προσπαθειας αύξησης των συμμετοχών! Απορίας άξιον το πως σκέφτηκαν οι διοικούντες, ότι οι συμμετοχές θα αυξάνονταν αν ακρίβαιναν τα παράβολα! Η άποψη του «ακριβού σπορ», όταν δεν συνδυάζεται με «πλούσιους αθλητές», απαιτεί αν μη τι άλλο κοινή λογική απο την ηγεσία του αθλήματος, που οφείλει να ΜΕΙΩΣΕΙ κατά το δυνατόν τις δαπάνες των οδηγών, μέχρι να περάσει η οικονομική θύελλα. Οι διοικήσεις, εξ’ άλλου, στο λύσιμο των δύσκολων εξισώσεων δειχνουν την αξία τους, και αυτη την εποχή δεν υπάρχει κάτι πιο δύσκολο απο το οικονομικό για τους περισσότερους πολίτες της χώρας μας.
Η αύξηση των παραβόλων είναι ένα θέμα που απο μόνο του θα δικαιολογούσε ΚΑΘΕ αντίδραση των οδηγών. Κάποιοι δεν θα εκδώσουν λισάνς, κάποιοι δεν θα τρέξουν, και πολλοί άλλοι θα ψηφίσουν (με sms) αν θα τρεξουν ή όχι. Ομως, δεν ήταν μόνη αυτή η αποφαση της ΟΜΑΕ –ΕΠΑ που δημιουργησε τους κραδασμούς, την αντίδραση, την «επανάσταση». Ηταν η αλλαγή κανονισμών της Κατηγορίας Ε (κι αυτή με κάποιες υπαναχωρήσεις) που όμως προβλήθηκε σαν εσκεμμενη κίνηση της Ομοσπονδιας με στόχο να θέσει εκτός διεκδίκησης ΕΝΑΝ οδηγό (το αυτοκίνητό του)! Δηλαδή, πέραν αυτής της ατομικής άποψης, γυρίζουμε σε παλιές εποχές ΕΘΕΑ, με «τους φίλους του Προέδρου» (κάποιοι εκ των οποιων είναι ακόμα ενεργοί); Οχι, κάτι τέτοιο μπορεί να προκύπτει εκ του αποτελέσματος, αλλά δεν ήταν αυτοσκοπός. Στην πραγματικότητα τα κίνητρα της Ομοσπονδίας ήταν αυτά της σταδιακής ανανέωσης –«εκσυγχρονισμού»- του αγωνιστικού στόλου, κάτι που επίσης έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Αλοίμονο αν οι άνθρωποι που διοικούν το Σπορ δεν έχουν την αντίληψη των δυνατοτήτων των οδηγών, και εφαρμόζουν τις (μακροπρόθεσμα σωστές) αποψεις και στρατηγικές τους σε ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ χρόνο. Τότε, θα εισπραξουν την διακιολογημένη αντίδραση των οδηγών (τα αποτελέσματα την Κυριακή το βράδυ).
Ομως, δεν ήταν μόνο η μία πολυδιαφημισμενη περίπτωση της Ε αυτή που θίγεται απο τους νέους κανονισμούς, αλλά μια δημοφιλής κατηγορία παλαιών σε ηλικία (αλλά όχι Ιστορικων) αγωνιστικών αυτοκινήτων, κάτι που επηρέασε άμεσα και το κύκλωμα επισκευής και προετοιμασίας τους. Σε σημείο, που είς οδηγός-μηχανικός εκ των «εκπροσώπων» της «διαδικτυακής συνάντησης» (δύο ώρες μονολόγων στο you tube, εκπροσώπων κυρίως του κόσμου των αναβάσεων), ουσιαστικά συνέδεσε τα αυτοκίνητα αυτά με την...οικοδομη! Οχι άμεσα βέβαια, αλλά όπως λέμε ότι η οικοδομή απασχολεί πολλά επαγγέλματα, έτσι και ο άνθωπος είπε ότι υπάρχουν επτά κατηγορίες επαγγελματιών που ζουν κυρίως απο τα αγωνιστικα αυτοκίνητα αυτής της μάρκας, δίνοντας έτσι- άθελά του- ένα «συντεχνιακό» χαρακτήρα των λίγων επαγγελματιών, στην διεκδίκηση των πολλών οδηγών.
Στα πλαίσια βελτίωσης της διοργάνωσης των τόσο δημοφιλών (αλλά και με τόσες καθυστερήσεις) Αναβασεων, η ΕΠΑ δανείστηκε δύο παραγράφους απο τον κανονισμό του Ευρωπαϊκου πρωταθλήματος Αναβασεων της F.I.A.. Η πρωτη απαγορεύει τις θερμαντικές κουβέρτες στα λάστιχα (η F.I.A. απαγορεύει και τις κουβέρτες και καθε άλλο τρόπο διατήρησης της θερμότητας επι ποινη αποκλεισμού). Εδώ, οι οδηγοί μας λένε ότι θα πρέπει να αγοράζουν μαλακά λαστιχα σε καθε αναβαση, ενω με τις κουβερτες μπορουν και χρησιμοποιουν τα ίδια (μεσαιας γόμμας) λάστιχα για τρείς αναβασεις. ΟΚ, έτσι θα είναι για κάποιους (αλλά όχι για όλους).
Και γιατί η ΕΠΑ αποφάσισε να απαγορεύσει τις κουβέρτες; Γιατι οι περισσοτεροι οδηγοι διάκρισης, κρατουν τα αυτοκίνητα τους με κουβέρτες μέχρι την εκπνοή του τρίλεπτου σχεδον, και αργουν να εμφανιστουν στην εκκίνηση. Αυτή είναι η δική μου άποψη (μπορεί να κάνω λάθος, συγχωρήστε με), και μετά απο παρέμβαση του ΣΟΑΑ (τον θυμάστε;) αυτό θα ισχύσει απο το 2023. Ομως, δώρον άδωρο, γιατι φέτος αποφασίστηκε να υπάρξει ένα σημείο συγκέντρωσης των αυτοκινήτων καθε κατηγορίας (pre race area), όπου θα οφείλουν να παρουσιαστούν την συγκεκριμένη ώρα επι ποινή αποκλεισμου, και απο εκεί να ξεκινούν για την εκκίνηση, με τη σειρά τους. Αυτονόητο ότι αυτή η, το λιγότερο πεντάλεπτη, ίσως και μεγαλύτερη καθυστέρηση, θα «κρυώσει» τα προθερμασμένα λάστιχα, οποτε περίπου ακυρώνει τις κουβέρτες. Απο την άλλη, οι συνθήκες θα είναι ίδιες για όλους, έχουν δεν έχουν την δυνατότητα κουβερτών και την απφασιστικότητα (και ατιμωρησία) του σπριντ της τελευταίας στιγμής προς την (άδεια, όλη για πάρτη τους!) εκκινηση. Σε καθε περίπτωση, η ΟΜΑΕ ΕΠΑ το αποφάσισε, και η Γενική Συνέλευση το ενέκρινε. Οι οδηγοί όμως, και συγκεκριμένα αυτοί που έχουν αναλάβει την ενημέρωση και την «αρχηγία», με πύρινα διαδικτυακά λογύδρια (με φαινομενικά ασυνάρτητα υπονοούμενα που δεν τα καταλαβαίνουν όλοι), καθως και μερικοι δημοσιογράφοι του χώρου που έχουν μπερδεψει τον στίχο του Σαββόπουλου «με ποιούς θα πας και ποιους θ’ αφήσεις» και τους παίζουν τη μια μέρα σωστά και την άλλη ανάποδα, έχουν αντιρρήσεις, δεν δέχονται ΤΙΠΟΤΑ και ενισχυμένοι απο την εντελώς (απαράδεκτα!) λανθασμένη σαν timing και σαν ουσία ανακοινωση-κίνηση της ΟΜΑΕ να μειώσει τις αυξήσεις των παραβόλων στο μισό των αρχικώς αναγγελθέντων δυο ωρες πριν την «διαδικτυακή συνάντηση» (!), τα έχουν πλέον με όλους: Με τα Σωματεία τους που δεν τους ρώτησαν (πότε άλλοτε, ή ποσο συχνά έχει γίνει αυτό;), με τον ΣΟΑΑ που δεν στηρίζει και αρκείται σε μισόλογα, με την Διοίκηση της Ομοσπονδίας, και φυσικα με την ΕΠΑ, φτάνοντας ακομα και στη άσκηση μηνύσιμου διαδικτυακου bullying, κάτι που με βρίσκει κάθετα αντίθετο, αν μη τι άλλο για λόγους αισθητικής.
Για να μην αφήσουμε εκτός τον Σ.Ο.Α.Α, προσωπικά θυμάμαι, ότι πολλά μέλη του, διοικήσεις του και πρόεδροί του, αρνούντο με ΠΑΘΟΣ (και βάσει καταστατικού) τη θεση μέλους στην ΕΘΕΑ και αργότερα στην ΕΠΑ, με το σωστό σκεπτικό ότι έτσι, σαν μειοψηφία, θα είχαν την συν-ευθύνη των αποφάσεων χωρίς όμως να μπορουν να τις αποτρέψουν. Στη συνέχεια, εκπροσωπος του Σ.Ο.Α.Α συμμετείχε σαν παρατηρητής, χωρίς ψήφο, και μετά υπήρξε πλήρης καταρρευση των παλαιών αρχών, και μελη του Σ.Ο.Α.Α μπηκαν παντου, σε ΕΠΑ και Επιτροπές. Ετσι, δικαίως οι οδηγοί θα ρωτήσουν τον Σύνδεσμό τους «γιατί αποφασίσατε εκείνο ή το άλλο;», και αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι απο τις απαντήσεις και τις ενέργειές του, θα τον εγκαταλείψουν με αποτέλεσμα να απαξιωθεί (όπως έχει συμβεί). Σχετικά πρόσφατα δημιουργήθηκε και δεύτερος σύνδεσμος οδηγων, ο ΣΑΜΑΕ, αλλά δεν έχει –προς στιγμήν- εκπροσωπηση στην ΕΠΑ.
Στις αρχές του 2021, πριν ένα ακριβως χρόνο, έσπευσα απο τους πρώτους, παρά το παρατεινόμενο lock down, να ανανεώσω την άδεια αθλητή με αριθμό 3669. Ποτέ δεν την παρέλαβα, παρ’ ότι την ζήτησα, γιατι πληροφορήθηκα οτι «λόγω φόρτου εργασίας» η ΟΜΑΕ δεν εκδίδει τις κάρτες παρά μονο αν ο αγωνιζόμενος εγγραφεί σε κάποιο αγώνα. Επειδή οι συνέπειες του covid το ’21 ανέτρεψαν και τα δικα μου σχέδια (όπως και πολλων άλλων), δεν μπόρεσα να συμμετάσχω σε κάποιον αγώνα περυσι, κι έτσι ποτέ δεν παρέλαβα την άδεια αθλητή για την οποία κατέβαλλα 130 Ευρώ (συν τα έξοδα των ιατρικών εξετάσεων).
Αυτό το αναφέρω για να τονίσω ότι ως μη συμμετέχων πέρυσι, σέβομαι απολύτως όσους συμμετείχαν σε πολλούς, ή σε όλους τους αγωνες, και θεωρω ότι έχουν απόλυτη προτεραιότητα και δίκαιο στις απαιτήσεις τους, έναντι όσων βλέπουν το Σπορ απ’ έξω.
Στην πολυετή καρριέρα μου, κυρίως στους δύο τροχους σε Ελληνικό και παγκόσμιο επιπεδο, και την τελευταια εικοσαετία με (χομπιστικη) συμμετοχή στους 4 τροχούς, έχω μαθει να διαφωνώ μεν αλλά να υπακούω δε, στους κανονισμους και στις αποφάσεις της θεσμικής Αρχής (πιο σωστά, να υπακούω ακομα και αν διαφωνώ). Γι’ αυτό το λόγο, δεν πρόκειται να συμμετάσχω στην ψηφοφορία της αποχής, γιατί πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά απο ενεργούς αγωνιζόμενους με συνεχή παρουσία σε όλους τους αγωνες των τελευταίων ετων. Οι άλλοι, ας κρατήσουν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους και ας μην επηρεάσουν μια ψηφοφορία που θα κρίνει το μέλλον των ελληνικων αγώνων, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Σαν τελευταία ευχή, θα ήθελα, θα ήλπιζα και θα ευχόμουν να πρυτανεύσει η λογική, να μην υπάρξουν εντάσεις, να αποφασιστει απο την Αρχή αυτό που είναι πιο σωστό στη συγκεκριμένη συγκυρία, και στην επομενη φωτογραφία του Sierra που θα αναρτήσω να είμαι κι εγω μέσα, στη θεση του οδηγου!

Δημητρης Παπανδρέου


*ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝOΝΙΣΜΟ ANABΑΣΕΩΝ ΤΗΣ F.I.A.
ΟΙ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ (ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΠΟΙΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
11.2 Tyres
11.2.1 The number of tyres per Competition is free.
11.2.2 The use of any pre-heating or heat-retaining device is
prohibited and may result in sanctions that may go as far as
disqualification.
ΤΟ «PRE RACE AREA». ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ 10’ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΕΠΙ ΠΟΙΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
(ΣΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ)
Unless otherwise specified by a special provision in the
Supplementary Regulations, the participants shall take their
places in the starting file at least 10 minutes prior to their
starting time. Any Driver who fails to report to the start at his
scheduled starting time or refuses to start may be disqualified
from the heat in question.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου